حسن سروری:
تنها راه دستیابی به پیشرفت عادلانه و حل مشکل فقر، حرکت به سمت اقتصاد دانشبنیان است
(مقام معظم رهبری، سال ۱۴۰۱/۰۱/۰۱)
بانگ مقلب القلوب والابصار هرساله نوید آغازی نو را میدهد و پس از آن تحویل سالمان مزین به سخنان گهربار مقام معظم رهبری میشود و ایشان به سان پدر دلسوز این امت ضمن تعیین نامی برای سال، نقشه راه را برای کشور ترسیم میکنند.
با مروری بر شعار سال دهه ۹۰ در می یابیم که در زمینه تولید و اقتصاد نیازمند کار و تلاش بهینه هستیم و تمرکز شعار سال جدید نیز مبنی بر تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرینی مصداق حمایت از تولیدات و محصولات پیشرفته دانش بنیان و ساخت داخل کشور در ابعاد بینالمللی، ملی و محلی است که میتواند آثار مثبت اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، فنی، علمی و تحقیقاتی و اشتغالزایی فراوانی را برجای گذارد، و این شعار سال ۱۴۰۱به پشتوانه فناوری ملی و تولید پویا و حرکت به سمت اقتصاد دانش بنیان محقق خواهد شد، که برخی از شکست ها در بخش تولید بدلیل فقدان همین فناوری ملی در کشور اتفاق افتاده است.
رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به فعالیت حدود ۶۷۰۰ شرکت دانشبنیان در کشور گفتند: در سال جدید برای پاسخ به نیازهای کشور، تعداد شرکتهای دانشبنیان باید دو برابر شود البته این موجب نشود که عدهای، شرکتهایی را که واقعاً دانشبنیان نیستند، با این عنوان، تأسیس و راهاندازی کنند.
مقام معظم رهبری راه حل مشکلات معیشتی مردم را در ضرورت تولید که نبود آن باعث تنگی معیشت مردم و مساله گرانی و تورم شده است را توصیف کردند و اهمیت تولید را کلید حل مشکلات اقتصادی کشور و راه اصلی عبور از سختی های اقتصادی دانستند. ایشان آثار اقتصادی تولید را افزایش رشد اقتصادی، افزایش درآمد سرانه و ایجاد رفاه عمومی، کاهش تورم و ایجاد اشتغال بیان کردند و همچنین آثار روانی تولید را بالا بردن اعتماد به نفس و ایجاد احساس عزت مندی در ملت بر شمردند. که دو خصوصیات تولید در شعار متکی به دانش جدید و پیشرفت های علمی و اشتغال آفرینی دانستند. و نهایتا نتیجه تحقق شعار سال حرکت رو به جلوی محسوس در هدف های اقتصادی عنوان کردند. و اما وظیفه مسئولین را صرفا اکتفا نکردن به چاپ شعار روی کاغذ و تابلو و … و سیاست گذاری بر روی این شعار عنوان فرمودند.
ایشان با تأکید بر اینکه ملت ایران در سالهای متمادی، شیوه کار خود را ارتقاء بخشیده و در چارچوب جدیت و منطق پیش رفته است، افزودند: کشور امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند کار و تلاش و همدلی و همافزایی یعنی همدلی و همافزایی میان ملت، همدلی و همافزایی میان مسئولان و همدلی و همافزایی میان ملت و مسئولان است.
و اما مزایای شرکت های دانش بنیان عبارتست از :
ظهور ایده های خلاقانه
که ایده های خلاقانه مقدمهی شروع نوآوری و کار آفرینی هستند. این شرکت ها با استفاده از پتانسیل دانش موجود، سهم مهمی در خلق ایده های نو و تجاری سازی آنها دارند.
تجاری سازی ایده های خلاقانه
ایده های جدید ارائه شده، به خودی خود، ارزش افزودهای برای بازار و اقتصاد در پی نخواهند داشت، بلکه تجاری سازی این ایده ها به معنای به کارگیری صحیح منابع موجود برای انتقال دانش به دست آمده و ایدهی مطرح شده به یک فعالیت اقتصادی میباشد. که یکی از مزایای شرکت های دانش بنیان، تجاری سازی این ایده ها با مدیریت فرصت ها و تهدیدهای پیش رو میباشد.
رقابت پذیری
رقابت پذیری یک کسب و کار به توانایی ایجاد سهم در بازار، حفظ بازار و استفادهی به جا از منابع اقتصادی و انسانی موجود برای گسترش بازارگفته میباشد. شرکت هایی که توان ایجاد ارزش بالاتری نسبت به رقبا داشته باشند و نسبت به تغییرات و خواست بازار منعطف تر عمل کنند، قطعا رقابت پذیرتر هستند. در نتیجه شرکت های دانش بنیان با توانایی منحصر به فرد خود در استفاده از دانش و نوآوری در فناوری های روز، در زمرهی کسب و کارهای رقابت پذیر قرار میگیرند.
مهمترین اهداف شرکت های دانش بنیان : اهدافی نظیر ترغیب هیئت علمی دانشگاه ها و واحدهای پژوهشی برای فعالیت بیشتر در جهت رفع نیازهای جامعه، عملی کردن ایده ها طرح ها و برنامه های خود و امکان افزایش درآمدهای اختصاصی دانشگاه ها و واحدهای پژوهشی و اعمال موضوعات کلی فعالیت دانشبنیان را دنبال میکنند.
زمینه های فعالیت شرکت های دانش بنیان: 1- انجام تحقیقات کاربردی۲- ارایه خدمات تخصصی و مشاوره ای (خدمات علمی تحقیقاتی و فنی) ۳- تولید محصولات یا فناوری نوین (توسعه فناوری) ۴- خدمات نظارتی (نظارت بر تحقیقات پژوهشی اجرایی و مشاوره) ۵- برنامه ریزی و اجرای طرح های توسعه کارآفرینی ۶- ارائه خدمات توسعه محصول جدید ۷- ایجاد مراکز رشد و خدمات ایجاد و توسعه کسب و کارها ۸- ارائه خدمات ورود کسب و کار به بازار بین المللی می باشد. به عبارت دیگر، شرکت های دانش بنیان واسطه بین ایده و تکنولوژی هستند و کار اصلی آنها هدایت ایده در مسیر رشد و توسعه و عملی کردن آن به وسیله تکنولوژی روز می باشد. که منبع اصلی این ایده ها دانشگاه ها و موسسات پژوهشی می باشند
تکنولوژیهای پیشرفته تولید میتوانند با استفاده از توانمندسازی تولیدکنندگان جهت تولید انواع جدیدی از محصولات که نمیتواند با فرآیندهای مرسوم کاهنده هزینه باشند، نوآوری را افزایش دهند.
تولید دانش بنیان سبب افزایش علم و ثروت، توسعه اقتصادی بر پایه دانش و تحقق اهداف علمی و اقتصادی در راستای گسترش اختراع و نوآوری میشود. باید به دنبال تولیدی برویم که دانشبنیان و اشتغالزا باشد چراکه اگر تولید بر مبنای دانش پیشرفته روز نباشد و سبب اشتغالآفرینی نشود مشکلات اقتصادی کشور را حل نمیکند و مفید نیست. و با توجه به نیاز کشور به اقتصاد مولد و درونزا و حتی دندان تیز کردنهای دشمن در جنگ تحریمی و اقتصادی، مقام معظم رهبری شعار سال را با محوریت مسائل اقتصادی و تولید تعیین فرمودند تا همگان متوجه این امر ضروری باشند. بنابراین انتخاب این دو شاخصه برای تولید، یعنی دانش بنیان و اشتغالآفرین بودن، نشانه بصیرت و دید حکیمانه رهبر فرزانه برای آینده کشور و عزتمندی نظام است.
با توجه به آمار بالای بیکاری و وضعیت اشتغال در کشور، باید نسبت به اشتغالزایی خصوصا برای جوانان کاری اساسی صورت بگیرد چراکه ظرفیت و امکانات در کشور زیاد هستند. از جمله استان اردبیل که قطب کشاورزی و دامداری و مرکبات کشور است اما شاهد بیکاری و محرومیت بالایی در این استان هستیم لذا باید از صنایع خرد خانگی و زودبازده شروع کنیم و صنایع بزرگ و صنعتی را نیز توسعه دهیم و ضمن رشد تولید، باید اشتغال هم ایجاد کنیم.
بکارگیری نخبگان، گامی در جهت اشتغالزایی و توسعه تولید ملی است چراکه این افراد تحصیلکرده سبب توسعه فناوری و طرح های کارآفرینی در سطوح ملی، منطقه ای و درنتیجه پیشرفت کشور می شوند. لذا مسئولان استان باید از تمام امکانات و ظرفیتهای لازم برای رشد اشتغال و کاهش نرخ بیکاری، نهایت استفاده را بکنند چراکه سرمایهگذاری روی جوانان برای تامین آینده کشور مهم است و باید شرایطی بهوجود بیاید که شاهد اشتغال پایدار باشیم نه اینکه بعد از چند صباحی از رونق بیفتد و اشتغالزایی در کار نباشد.
امیدواریم که نخبگان و جوانان با استعداد در بخشهای مربوط بکارگیری شوند و با تولید دانش، اختراع و حمایت دولت با سرمایهگذاری و تخصیص تسهیلات لازم، شاهد شکوفایی بیش از پیش اقتصاد کشور و استان و در نهایت شاهد ذلت دشمنانمان باشیم، چرا که با نگاه عالمانه به شعار سال میتوان به این نتیجه رسید که سال، سال نخبگان است. که بدون شک توجه به مبانی دانش بنیان باعث افزایش و جهش تولید و اشتغال شده و این مساله برای جوانان تحصیلکرده جویای کار ما نیز بسیار حایز اهمیت بوده و شخصیت آنان را هم مورد توجه قرار خواهد داد.
پایان سخن اینکه مقام معظم رهبری سال ۱۴۰۱ را «سال تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین» نامگذاری کرده اند که در این راستا اولا طرحهای نیمه تمام کشور و استان اردبیل باید با اولویت توجیه اقتصادی و فنی و دانش بنیان بودن مورد بررسی قرار بگیرند و ثانیا زمینه حضور جوانان نخبه و دانشگاهی برای گسترش تولید در راستای دانش بنیان مهیا شود تا ضمن تولید بصورت دانش بنیان و فناورانه، ایجاد اشتغال برای جوانان مهیا گردد.
انتهای یادداشت / حسن سروری
برچسب ها
مطالب مرتبط
آخرین مطالب
- نقره داغ متخلفین استفاده از برق غیرمجاز
- عدم رعایت موارد ایمنی منجر به مصدومیت ۶نفر و فوت یک نفر از کارگران شرکت مغان شد
- پلمپ ۲ مورد نانوایی و غذا خوری در شهرستان پارس آباد مغان
- گذری کوتاه بر حکمرانی و رسانه محلی
- دکتر مسعود امامی یگانه استاندار اردبیل شد
- شهردار پارس آباد مغان از خرید بزرگترین و پیشرفته ترین دستگاه چند منظوره تمام اتوماتیک تولید قطعات بتنی خبر داد
- رسالتی از یاد رفته و حلقه گمشده مدیریت اصلاح الگوی مصرف
- مشکل فاضلاب شهرهای استان اردبیل جدی گرفته شود
- متهم به قتل شهروند پارس آبادی، کمتر از ۴۰دقیقه دستگیر شد
- «آی خلایق، هر کی به هر چی لایق …»
- چرا برق شهرها بدون اطلاع قبلی قطع میشود؟
- سود خالص کشت و صنعت مغان ۵۹ درصد افزایش یافت
- بیش از ۴۶۵ هکتار از اراضی بنگاه اقتصادی مغان به کشت سویا اختصاص یافته است
- آیین گرامیداشت روز خبرنگاردر پارس آباد برگزار شد
- بازدید دکتر احد بیوته از شرکت مجتمع صنعتی گوشت اردبیل
- دومین جلسه شورای سلامت و امنیت غذایی درسال۱۴۰۳ در شهرستان پارس آباد برگزار شد
- برق به آخرین روستای دامنه ساوالان رسید
- رویداد توسعه کشت، فرآوری و مصرف چغندر علوفهای در کشت و صنعت مغان برگزار شد.
- نتایج چشمگیر اعتماد به مدیران کاربلد
- بیش از ۵۰ کیلومتر فیبر نوری در قشلاقات بخش بران کابل گذاری شده است
- ۱۳۹ شعبه اخذ رای در پارس آباد آرای مردم را جمع آوری می کند
- حضور اعضای ستاد مدیران جهادی در گردهمایی هواداران قالیباف
- اختتامیه یازدهمین دوره مسابقات سراسری دارت در اردبیل
- جولان اراده ای که کمر همت بر نابودی ورزش استان بسته
- اینجا تحول جاریست
دیدگاه ها (0)